Jezdecká akademie přistavěla nové učebny, takže studenti nemusejí za vzděláním dojíždět do města

01. srpna 2020

Studenti soukromé střední odborné školy Jezdecká akademie v Mariánských Lázních museli ještě před dvěma lety pravidelně absolvovat třičtvrtěhodinovou cestu z areálu školy na druhou stranu města, kde probíhala teoretická výuka. Od začátku roku 2019 již nemusí, protože  škola v areálu přistavěla pět nových učeben.

 

Jezdecká akademie nabízela studentům všechno pod jednou střechou – ubytování, ustájení koní, jízdárnu, školní závody a zázemí pro odbornou a praktickou výuku. Jediné, co v areálu chybělo, byly učebny teoretických předmětů. „Vystavět novou školu a spojit teorii a praxi na jednom místě bylo cílem od začátku fungování školy,“ říká ředitelka školy Martina Klánová. 

Způsoby, jak tento plán uskutečnit, začala škola hledat ve chvíli, kdy k maturitnímu oboru otevřela i obor učební, a tím pádem stoupl počet studentů. Od začátku bylo zřejmé , že škola ze svého rozpočtu stavbu nezaplatí. Její vedení proto v roce 2016 využilo výzvu IROP nabízející dotace zaměřené na infrastrukturu středních a vyšších odborných škol. Dotaci z IROP ve výši 10 milionů škola získala a využila ji na vestavbu nových tříd.

„Uvažovali jsme o stavbě na ’zelené louce’, ale pozemky v okolí jsou určeny pro zemědělské účely. Z tohoto důvodu padlo rozhodnutí na vestavbu učeben do stávajícího objektu jezdecké haly,“ vysvětluje Klánová rozhodnutí školy. Vznikla tak dvoupodlažní vestavba, která nově nabízí pět učeben a také odpovídající zázemí, jako jsou šatny, toalety, úklidová komora, kuchyňka, sedlovna a sklad školních pomůcek.  

Toto rozhodnutí mělo nečekaný vliv i na propojení teorie s praxí – žáci z odborných učeben vidí přímo do arény, kde mohou sledovat výcvik koně i jezdce. „Výsledek dopadl výborně – jezdecká akademie je přímo u koní,“ říká ředitelka školy. 

Podpora z IROP pokryla i vybavení učeben včetně počítačové třídy, kde se studenti mimo jiné zdokonalují v práci s digitálními technologiemi, jež nabývají v oboru na důležitosti. Probíhá zde také výuka cizích jazyků a přírodních věd.

Pětašedesát studentů Jezdecké akademie tak začalo školní rok 2019/2020 v nových učebnách s moderním vybavením. „Žáci, učitelé, ale i lektoři a frekventanti dalšího vzdělávání jsou z nových prostor nadšeni a pochvalují si jejich vybavenost,“ uzavírá Klánová.

Perspektivní
Informace o projektu Kraj realizace: Karlovarský kraj Příjemce dotace: JEZDECKÁ AKADEMIE - střední odborná škola Mariánské Lázně s.r.o. Výše dotace: 10 343 177 Kč

Fotogalerie

zpět na výpis článků